Volim batat u raznim varijantama i ta biljka iz porodice slakova je višestruko korisna i zdrava i šteta je ako se ne konzumira što ĉešće.Ali ovaj batat ljubiĉaste boje je posebno prikladan za slatka jela zbog odliĉnog okusa koji podsjeća na kestene a tek boja-prirodna.Boja koja oduševljava:)
Sastojci za tijesto:
30 dkg brašna
1/2vrečice praška za pecivo
prstohvat soli,naribana limunova korica
1 žutanjak
20dkg margarina ili 15dkg masti
2 velike žlice cvjetnog meda
ledene vode po potrebi
Nadjev od batata:
50dkg sirovog batata(oguljenog)
2 žlice meda
20dkg mlijeĉnog namaza(npr.dukatela)
0,5 dcl mlijeka
2 žlice gustina
žliĉica praška za pecivo
snijeg jednog bjelanjka
Priprema:
Umijesite tijesto,umotajte ga u plastiĉnu foliju i stavite u hladnjak na odmor oko pola sata.Tepsiju veliĉine 34*20 cm namastite i pobrašnite.
Batat skuhajte ,propasirajte.
U drugoj posudi umutite mlijeĉni namaz,med,malo mlijeka,gustina(škrobnog brašna),malo praška za pecivo, te na kraju dodajte snijeg od bjelanjka.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljajte,prvi dio tijesta stavite u tepsiju ,nabockajte vilicom i pecite na 175*C oko 8 minuta.Ne bojte se,zbog meda tijesto brzo porumeni.Sad izvadite tepsiju ,na tijesto stavite nadjev od batata i prekrijte drugim djelom razvaljanog tijesta.Nabockajte,pecite još 20 minuta na 175*C.
Ohlađenu pitu možete preliti glazurom od bijele ĉokolade.Otopite u posudi na pari 15dkg bijele ĉokolade s 2 žlice ulja i prelijte pitu.Sasvim hladno,reźite na kocke i poslužite.Uz vodu,ĉaj,sok..uživajte:)