Vintage marble cake

DSCN3543DSCN3539_20180114135133880

Moja rana sjećanja vezana uz slastice i kolaĉe su svatovske torte,rođendanske torte ukrašene zelenilom.Granĉicama asparagusa ili kako su to još zvali-asparabus.Nikad mi nije bio jasan smisao stavljanja na torte ,bilo okrugle ili kockaste tih zelenih granĉica.Upotpunjene su bile svilenim cvjetićima,kasnije šećernim cvjetićima,bombonima.Tada su bile neodoljive i izazivale su pravi val ushićenja i nestrpljivo ĉekanje da se naĉmu i probaju.Na tragu tog sjećanja ovaj mramorni kolaĉ sam ukrasila u tom stilu.Ovaj kolaĉ sadrźi sve prirodne boje i arome,jedino mi  izvedba slike vjeverice nije neka uspješnica:)

Sastojci za ĉokoladni kolač:

2xxl jaja ili 3 xl

20dkg šećera

10 dkg otopljenog maslaca ili kokosove masti

6 dkg ĉokolade za kuhanje(otopljene)

25dkg brašna

žliĉica praška za pecivo

aroma vanilije,naribana korica limete

2dcl mlijeka

IMG_20180113_120732702

Umutite snijeg od bjelanjaka.Odložite ga.U drugoj zdjeli umutite jaja i šećer pjenasto,dodajte otopljenu ĉokoladu i maslac ili kokosovu mast,aromu vanilije,koricu naribanu pola limete.Dodajte mlijeko i brašno s praškom za pecivo.Na kraju kuhačom lagano umješajte snijeg od bjelanjaka.IMG_20180113_122618701

Biskvit ulijte u namašćeni ,pobrašnjeni kalup veliĉine 40×30 cm.Dakle,tepsiju neke srednje veliĉine.Kolaĉ pecite pola sata na 175*C.Peĉeni biskvit izvadite iz tepsije i pustite da se ohladi.IMG_20180113_130506484

Ohlađeni biskvit izrežite rezaĉem u oblik koji volite.Ja sam odabrala vjevericu.IMG_20180113_133328480Kao što vidite ostati će okrajata,možete ih posušiti i upotrijebiti kao biskvitne mrvice.

Sad pripremite biskvitnu smjesu s špinatom.Postupak izrade je sliĉan izradi ĉokoladne smjese.

Sastojci za biskvit sa špinatom:

2 jaja

10dkg šećera

korica pola limete

20 dkg brašna

1žliĉica praška za pecivo

1 dcl mlijeka

10 dkg maslaca ili kokosove masti

15dkg nasjeckanog,pasiranog ,ocijeđenog špinata

 

IMG_20180113_124059237U postupku dodavanja špinata,nemojte staviti sav špinat ,jedan manji dio odvojite kao i dio biskvitne mase u koju umješajte preostali špinat da dobijete tonove boja od tamnije ka svjetlijoj.

Kalup za pečenje kruha obložite papirom za peĉenje,ulijte tamniju biskvitnu smjesu sa špinatom(oko cm visoko)te redom pažljivo poredajte izrezane oblike iz ĉokoladnog biskvita.Ulijte svu biskvitnu masu i pecite oko 40minuta na 175*C.IMG_20180113_133314667Pečen kolaĉ izvadite,maknite papir za peĉenje i pustite da se sasvim ohladi.Hoćete li ga ukrasiti kremom ili samo ĉokoladnom glazurom ovisi o vama.

Recept za kremu:

0,5 l vrhnja za ślag

2vanilin pudinga

20dkg mlijeĉnog namaza ili mascarponea

korica i sok limete

Postupak:

Skuhajte prašak za puding u vrhnju za šlag,u još vruće dodajte koricu limete i mliječni namaz.Prekrijte kremu plastiĉnom folijom,da ne dobije koricu.Kad se sasvim ohladi el.mikserom je dobro izmješajte,dodajte sok od limete.Ukrasite kolaĉ po volji.Ovo je jedna tvrda krema,zadrži oblik,baš kao one starinske kreme.

Uživajte!DSCN3549

DSCN3543

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s