Moja rana sjećanja vezana uz slastice i kolaĉe su svatovske torte,rođendanske torte ukrašene zelenilom.Granĉicama asparagusa ili kako su to još zvali-asparabus.Nikad mi nije bio jasan smisao stavljanja na torte ,bilo okrugle ili kockaste tih zelenih granĉica.Upotpunjene su bile svilenim cvjetićima,kasnije šećernim cvjetićima,bombonima.Tada su bile neodoljive i izazivale su pravi val ushićenja i nestrpljivo ĉekanje da se naĉmu i probaju.Na tragu tog sjećanja ovaj mramorni kolaĉ sam ukrasila u tom stilu.Ovaj kolaĉ sadrźi sve prirodne boje i arome,jedino mi izvedba slike vjeverice nije neka uspješnica:)
Sastojci za ĉokoladni kolač:
2xxl jaja ili 3 xl
20dkg šećera
10 dkg otopljenog maslaca ili kokosove masti
6 dkg ĉokolade za kuhanje(otopljene)
25dkg brašna
žliĉica praška za pecivo
aroma vanilije,naribana korica limete
2dcl mlijeka
Umutite snijeg od bjelanjaka.Odložite ga.U drugoj zdjeli umutite jaja i šećer pjenasto,dodajte otopljenu ĉokoladu i maslac ili kokosovu mast,aromu vanilije,koricu naribanu pola limete.Dodajte mlijeko i brašno s praškom za pecivo.Na kraju kuhačom lagano umješajte snijeg od bjelanjaka.
Biskvit ulijte u namašćeni ,pobrašnjeni kalup veliĉine 40×30 cm.Dakle,tepsiju neke srednje veliĉine.Kolaĉ pecite pola sata na 175*C.Peĉeni biskvit izvadite iz tepsije i pustite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit izrežite rezaĉem u oblik koji volite.Ja sam odabrala vjevericu.Kao što vidite ostati će okrajata,možete ih posušiti i upotrijebiti kao biskvitne mrvice.
Sad pripremite biskvitnu smjesu s špinatom.Postupak izrade je sliĉan izradi ĉokoladne smjese.
Sastojci za biskvit sa špinatom:
2 jaja
10dkg šećera
korica pola limete
20 dkg brašna
1žliĉica praška za pecivo
1 dcl mlijeka
10 dkg maslaca ili kokosove masti
15dkg nasjeckanog,pasiranog ,ocijeđenog špinata
U postupku dodavanja špinata,nemojte staviti sav špinat ,jedan manji dio odvojite kao i dio biskvitne mase u koju umješajte preostali špinat da dobijete tonove boja od tamnije ka svjetlijoj.
Kalup za pečenje kruha obložite papirom za peĉenje,ulijte tamniju biskvitnu smjesu sa špinatom(oko cm visoko)te redom pažljivo poredajte izrezane oblike iz ĉokoladnog biskvita.Ulijte svu biskvitnu masu i pecite oko 40minuta na 175*C.Pečen kolaĉ izvadite,maknite papir za peĉenje i pustite da se sasvim ohladi.Hoćete li ga ukrasiti kremom ili samo ĉokoladnom glazurom ovisi o vama.
Recept za kremu:
0,5 l vrhnja za ślag
2vanilin pudinga
20dkg mlijeĉnog namaza ili mascarponea
korica i sok limete
Postupak:
Skuhajte prašak za puding u vrhnju za šlag,u još vruće dodajte koricu limete i mliječni namaz.Prekrijte kremu plastiĉnom folijom,da ne dobije koricu.Kad se sasvim ohladi el.mikserom je dobro izmješajte,dodajte sok od limete.Ukrasite kolaĉ po volji.Ovo je jedna tvrda krema,zadrži oblik,baš kao one starinske kreme.
Uživajte!