Kad se u proljeće livade zašarene ,bude se i zlatni cvjetovi maslačka.Iako ga mnogi smatraju korovom,on je mnogo više od toga.Njegova ljekovitost od korijena do cvijeta poznata je odavno.https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/ljekovitost-maslacak&ved=2ahUKEwjGiOGTj7_aAhUOZVAKHY32CL0QFjAXegQIBxAB&usg=AOvVaw3Ls66Vjfu_k2yVcSwVIiaH
I kao odu proljeću evo jednog tarta s cvjetovima maslaĉka.Toĉnije s laticama.
Umijesite podlogu za tart.
Sastojci:
15 dkg brašna
10 dkg zobenih pahuljica
4 velike źlice chia sjemenki
prstohvat soli
1 źlica svinjske masti
10 dkg maslaca”Zdenka”
2 źlice meda
1 jaje
Umijesite meko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko pola sata.
Tada ga razvaljajte između dva lista papira za peĉenje u veliĉini kalupa ca 26 cm promjera.
Pećnicu ugrijte na 160*C.Kad stavite tart u pećnicu pecite oko 20minuta na toj temperaturi,zatim je smanjite na 120*C. i pecite još 40 minuta.Pustite da se ohladi u ugašenoj pećnici.
Sad napravite nadjev od slijedećih sastojaka:
4 jaja
4dcl slatkog vrhnja za kuhanja
2 źlice meda
2 pakiranja praška za puding vanilija ili okus slatko vrhnje
šaka latica maslaĉka
To sve redom umutite elektriĉnim mikserom i ulijte na spremnu podlogu.
Ako vam potamni korica tarta,to je zbog meda i zobenih pahuljica.Uvijek je moźete prekriti s malo alufolije do kraja peĉenja.Kad je kolaĉ hladan ,nareźite ga i posluźite.Uźivajte!
Uźivajte i u lijepom vremenu,u danu ,u momentu,u osmijehu…