Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka na svijetu.U nje je sve ljekovito,korijen,stabljika,listovi i cvijet.Ali peĉe kod branja,njene dlaĉice otpuštaju mravlju kiselinu zato je berite i čistite u rukavicama.Berite je na ĉistim i nezagađenim mjestima i berite samo mlade vrhove i prvih dva tri para listova.Sad je kod nas pravo vrijeme za jela od kopriva,a ovo slano jelo je teksturom sliĉno hrvatskom tradicijskom kolaĉu zlevanki,zlevki koja moźe biti i u slanoj i slatkoj verziji.
Koprive uberite.
Otkinite vrhove i listove od stabljike.U kipuću vodu stavite opranu koprivu,kratko je blanširajte i odmah stavite pod mlaz hladne vode.Tako ne gubi boju.Vodu od blanširanja ne bacajte.Trebati će vam kod pripreme a ohlađenim ostatkom moźete npr.zalijati cvijeće.
Sve ostale potrebne namirnice pripremite,namaźite i pobrašnite pekaĉ u kojem ćete peći.Ja sam koristila okrugli pekaĉ za tart promjera 26 cm.A moźete i veći pekač ako źelite niźi slani kolaĉ.Ohlađenu koprivu nasjeckajte noźem na sitne komadiće.
Prvo umutite jaja ,dodajte źliĉicu”vegete”,koprivu,sirni namaz,ulje i vodu od blanširanja koprive,jogurt ,brašno s praškom za pecivo te chia sjemenke i sjemenke suncokreta.Sjemenke dodajte ako ih volite,ako ne,izostavite.Kako je “vegeta”slana,sol vam nije potrebna.Umućenu smjesuulijte u pekaĉ i pecite na 170*C tridesetak minuta,tada kolaĉ prelijte mješavinom milerama i jaja te pecite još oko dvadesetak minuta.
Sastojci:
4 jaja
1 žliĉica”vegete”(zaĉin od sušenog bilja i korjenastog povrća)
1 veliku šaku nasjeckane ,blanširane koprive
20 dkg sirnog namaza ili krem sira
1,5 dcl jogurta
1 dcl ulja
1 dcl vode u kojoj se blanširala kopriva
1 źlicu chia sjemenki
3 źlice sjemenki suncokreta
16 velikih źlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za premaz:
3 źlice milerama
1 jaje
Ovo jelo,slani kolač moźete posluźiti toplo ili hladno.Ovisi o vama.Hladno uz čašu jogurta,toplo kao prilog nekom mesnom jelu.Dobar tek.