Ovo je jednostavan slani kolaĉ,koji se u krajevima središnje Hrvatske priprema od davnina.I kao poĉetak obroka,kao samostalno jelo,i na kraju slijeda .Sa malo baziĉnih namirnica a opet pun okusa.Malo tko im moźe odoljeti.Tajna i sva ĉarolija ovog kolaĉa je u dobroj pripremi vuĉenog tijesta i omjeru nadjeva.Ovo je uistinu i comfort food i finger food i tradicija na tanjuru.
Sastojci
6 osoba
- Mjere su šalica za ĉaj(po starinski se mjerilo rukama)
- 3 šalice glatkog brašna
- 1/2dcl suncokretova ulja
- 1mala źliĉica soli
- 1 šalica tople vode(po potrebi se dodaje još ili vode ili pak brašna
- Nadjev od sira
- 80 dkg sira
- 2 dcl vrhnja
- 1 jaje
- 1 žliĉica soli
- ulje ili mast za premazati protvanj i štruklje par źlica
Priprema:
1.
U zdjelu stavite brašno,malo soli,nekoliko žlica ulja i pomalo dodajte mlaku vodu da umijesite glatko,elastiĉno ,podatno,a opet ne premekano tijesto.Onda ga oblikujte u loptu i pobrašnite i pustite da se odmori,oko 20minuta.Nemojte da vam tijesto dobije koricu,sasušenu,to se neda razvući.Pa ga možete i umjesto posipanjem brašnom ,pouljiti blago.Ja sam varala pa je moj pekač kruha to savršeno umjesio i to dva puta po 15 minuta.I nakon toga sam na rašireni ,pobrašnjeni stolnjak stavila tijesto,malo ga razvukla sukalom ,te onda pouljila s par kapi ulja.
2.
Tijesto poĉnite vući od sredine stola prema rubovima,sa svih strana dok nije tanko da se kroz njega vidi stolnjak.
3.
Pazite da ne poderete tijesto noktima,pa onda to radite oprezno il u rukavicama itd..Ako se pocijepa na rubovima to se obreźe ili ne,ako nije ostalo debelo.
4.
U zdjeli vilicom izmješajte sir,vrhnje,malo soli,jaje.Nadjev nabacajte źlicom po svem tijestu.Malo ga poravnajte źlicom.
5.
Sad pridignite stolnjak i pomalo zarolajte tijesto.Debljina tj.promjer štruklja moźe varirati ali ja ne volim da su predebeli jer se onda ne ispeku unutra kako treba.Duljinu štruklja si isto odredite,ne moraju biti na cm isti,ali je ljepše kad “svaki svoju politiku ne vodi.Štruklje reźite malim tanjurićem,tako vam neće sir ispadati iz tijesta.
6.
Protvanj moźete namastiti rastopljenom masti ili uljem.Poredajte štruklje i pecite ih u pećnici na 200*C oko 10 minuta.
7.
Prije peĉenja ih pouljite odozgora.Moźe se staviti i domaćeg vrhnja ali ovakvi jednostavni su krasno hrskavi.
Posluźivanje:
Možete ih posluźiti kao toplo predjelo,negdje ih još posluźuju nakon juhe a prije ostalih slijedova jela.Negdje se posluźe na kraju ruĉka.Negdje kao popodnevna uźina,.Ovo su slani ,peĉeni štruklji sa sirom.U ovom mom kraju se nisu nikad kuhali u juhi.
A ovo je izgled štruklji ako su prije peĉenja preliveni vrhnjem.Najbolje je domaće,ali moźe se koristiti i kiselo kupovno vrhnje,te mileram.Ima ljudi koji ih vole jesti posute sa šećerom.Dobar tek!