Zlevanke su tradicionalni hrvatski kolači čiji sastojci variraju, tako da osim bazičnih sastojaka kao što su jaja,mlijeko,kiselo mlijeko,kukuruzno brašno,bijelo ili obje vrste brašna u njih ako se radi o slatkoj varijanti dodajemo sezonsko voće,svježi sir,mljevene orahe,pekmeze.Ovo je jedna brza varijanta sa jagodama i sirom a omjer sastojaka sam prepisala.Da,prepisala jer je gotovo nemoguće pronaći izvor recepta koji se širi usmenom predajom.
Sastojci:
3 jaja
3 dcl kukuruznog brašna
2 dcl bijelog brašna
1 prašak za pecivo
2dcl šećera
1,5 dcl mlijeka
1,5 dcl ulja
Svježi sir i jagode kao dodatak opcionalno.Oko 5žlica svježeg sira i 40 dkg jagoda.
Tepsiju 45×30 obloźite papirom za pečenje.Umutite jaja,šećer,mlijeko ,ulje,brašna s praškom za pecivo i tada ulijte smjesu u tepsiju.
Odozgora nasumično stavljajte sir i jagode.
Pecite oko pola sata na 180*C.Po želji kolač možete prije posluživanja posuti šećerom u prahu.Režite na krupne kocke i uźivajte:)