U našem podneblju je doba berbe graška.Grašak sijemo rano ,jer on ne podnosi vruće dane.Grašak šećerac se bere čim formira mahune a koristi se cijela mahuna,ne samo zrno.Kako se kod nas teško pronalazi ovaj grašak ,za razliku od običnog graška,uzgajam ga sama.Ima divan slatkasti okus a kao namirnica je jako zdrav.Posebno je pogodan za dijabetičare.Pripremila sam ga na način kako najčešće pripremam i mahune.
Grašak očistite tako da prstima otkinete vrhove i od vrha do dna lagano povučete “konac”.Lako se čisti.Zatim ga operite i ocijedite.Ubrani grašak je najbolje upotrijebiti u što kraćem roku jer se stajanjem mijenjaju njegova svojstva ,pa i sama tekstura.
Sastojci:
1kg graška
4 mlada luka
10 dkg slanine
5-6 žlica ulja
2 režnja češnjaka
sol i papar po želji
1 žlica crvene slatke paprike
2 dcl slatkog vrhnja za kuhanje
2 žlice nasjeckanog peršinova lišća
Priprema:
Na vrućem ulju lagano pirjajte nasjeckani luk.Kad malo uvene i požuti dodajte grašak ,posolite ,promiješajte.Poklopite posudu i lagano pirjajte,grašak će tokom pirjanja smanjiti volumen za pola.I bit ovog laganog pirjanja je da ne dodajete vodu .Nakon desetak minuta dodajte sitno nasjeckanu slaninu(špek) sa češnjakom.Promiješajte.
Pirjajte dok mahune graška ne omekšaju,tada dodajte crvenu začinsku papriku,podlijte vrhnjem.Još kratko prokuhajte ,dodajte crni papar po źelji i nasjeckani peršin.
Poslužite toplo uz pire krumpir ili uz ovakve popečke od krumpira.A možete poslužiti i kao prilog mesu.
Dobar tek!