Pirjani grašak šećerac

IMG_5697

U našem podneblju je doba berbe graška.Grašak sijemo rano ,jer on ne podnosi vruće dane.Grašak šećerac se bere čim formira mahune a koristi se cijela mahuna,ne samo zrno.Kako se kod nas teško pronalazi ovaj grašak ,za razliku od običnog graška,uzgajam ga sama.Ima divan slatkasti okus a kao namirnica je jako zdrav.Posebno je pogodan za dijabetičare.Pripremila sam ga na način kako najčešće pripremam i mahune.

IMG-20180616-WA0000_20180616141842851

Grašak očistite tako da prstima otkinete vrhove i od vrha do dna lagano povučete “konac”.Lako se čisti.Zatim ga operite i ocijedite.Ubrani grašak je najbolje upotrijebiti u što kraćem roku jer se stajanjem mijenjaju njegova svojstva ,pa i sama tekstura.

IMG_5689

Sastojci:

1kg graška

4 mlada luka

10 dkg slanine

5-6 žlica ulja

2 režnja češnjaka

sol i papar po želji

1 žlica crvene slatke paprike

2 dcl slatkog vrhnja za kuhanje

2 žlice nasjeckanog peršinova lišća

Priprema:

Na vrućem ulju lagano pirjajte nasjeckani luk.Kad malo uvene i požuti dodajte grašak ,posolite ,promiješajte.Poklopite posudu i lagano pirjajte,grašak će tokom pirjanja smanjiti volumen za pola.I bit ovog laganog pirjanja je da ne dodajete vodu .Nakon desetak minuta dodajte sitno nasjeckanu slaninu(špek) sa češnjakom.Promiješajte.

IMG_5693

Pirjajte dok mahune graška ne omekšaju,tada dodajte crvenu začinsku papriku,podlijte vrhnjem.Još kratko prokuhajte ,dodajte crni papar po źelji i nasjeckani peršin.

Poslužite toplo uz pire krumpir ili uz ovakve popečke od krumpira.A možete poslužiti i kao prilog mesu.
Dobar tek!DSCN4578DSCN4577

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s