Za ovaj ,kako ga još vole zvati”damski liker”su potrebne mirisne ruže koje nisu tretirane kemijskim sredstvima.Starinske sorte ruža koje su cvjetale u svibnju a bile otporne na bolesti su zamijenile”moderne “ruźe krupnog cvijeta i višekratne cvatnje
Ali te nove ruže uglavnom nemaju taj opojni miris koji je posebno intenzivan.Divan.Opojan.I tko ga onda ne bi volio “zatočiti”u staklenke? Koliko ruža,toliko raznih recepata ima za pripremu likera.Ovako sam ja radila i rezultat je fin,mirisan liker.Ako niste uživatelji alkohola,liker možete koristiti u pripremi raznih slastica.
Priprema:
Ruže je najbolje brati nakon kiše ali tek dok se latice osuše.Uberite ruže,otkinite latice,pazite da nema koji zalutali kukac.U staklenku širog grla stavljajte redom ružine latice,šećer.
I tako dok ne potrošite sastojke.
Sad ulijte votku ili rakiju,stavite poklopac na staklenku,pa ju stavite na sunčano mjesto.Kod pripreme raznih likera u kojima želim osjetiti aromu,koristim votku jer rakija ipak ima specifičan miris.Tokom mjesec dana stajanja,protresite povremeno staklenku da se šećer rastopi.
Od začina ovdje ne treba ništa,moźete dva,tri dana prije nego procijedite liker staviti na kolutove narezan limun.Liker ulijte u bočice ,dobro zatvorite i po potrebi uživajte u njemu.
Ja sam radila manju količinu ,okvirna količina sastojaka je:
20-30 komada ruža(latice)
25 dkg šećera
1/2 l votke
Uliven u ukrasne, zanimljive bočice ovaj liker možete pokloniti ,sigurno će biti dobro prihvaćen.🌹🌹🌹