Iz ranog djetinjstva nosim sjećanje na griz na mlijeku.Baka ga je kuhala za doručak,užinu,večeru.Zaslađen s malo šećera ili s par žlica sirupa od malina.Onda sam sve rjeđe kroz odrastanje jela griz,pa sam mu se opet polako vratila , kuhala sam ga svojoj djeci koja su ga voljela jesti s čokoladom .A kako je sad kod nas vruće ljeto te rado bježim iz kuhinje ,ovaj kolač s sezonskim voćem je brz i jednostavan način za zasladiti dan.Ne treba komplicirati život dok ne treba.Dovoljno je kompliciran i bez pećnice:)
Sastojci za podlogu od griza:
1 l mlijeka
10 dkg šećera
2 vanilin šećera
20 dkg pšeničnog griza
10 dkg bijele čokolade
Sastojci za kremu:
1/2 l mlijeka
2 vanilin pudinga u prahu
6 žlica šećera
3 dcl slatkog vrhnja za šlag+1 šlag fix(učvršćivač za šlag)
2 dcl svježih malina +1 dcl za dekoraciju kolača
Priprema :
U uzavrelo mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom ukuhajte pšenični griz.Pazite da vam se ne naprave grudice,pa brzo miješajte.U još vruće dodajte bijelu ĉokoladu.Mješajte da se otopi.
Tepsiju veličine 30×40 isplahnite hladnom vodu,stavite griz smjesu u nju i poravnajte koliko ide.To se brzo stegne.
Dok se podloga hladi,napravite kremu.A ukoliko želite griz podlogu možete premazati s oko 5 žlica džema od malina.Ja sam koristila malina-kokos namaz.
Skuhajte puding po uputama proizvođača i ohladite ga .Ja to radim tako da miješam puding dok je posuda s njim uronjena u drugu posudu s ledenom vodom.To ne radim jer mi je dosadno:),već da izbjegnem da se napravi”korica” na pudingu,pa su kasnije u kremi vidljive grudice.Sad istucite i šlag,dodajte šlag fix i spojite obje smjese.U puding dodajte pola količine šlaga i umutite el.mikserom.Ostatak šlaga lagano umješajte kuhačom te dodajte i maline.Premažite kremom podlogu,pustite da se ohladi oko 2 sata u hladnjaku.Reźite na kocke,ukrasite malinama i naribanom bijelom čokoladom.
Uživajte i nemojte kolač dugo čuvati,jer će voće pustiti sokove i razvodniti kremu.:)