Aronije su zrele.Malo su uranile.Čudno je ovo ljeto,kao da sve voće žuri k zrelosti prije reda..Aroniju mnogi izbjegavaju u kolačima jer ima tu posebnu oporost,ali to zdravo voće treba isprobati u raznim verzijama jer pekmezi i sokovi su varijanta koja nam uvijek preostaje.
Ovo su prhki keksi s minimumom šećera .A i taj minimum možete zamijeniti medom.Samo vam tada keksi imaju tamniju boju.
Prhko tijesto:
50 dkg brašna (pola oštro ,pola glatko)
prstohvat soli
2 žlice šećera+1 vanilin šećer
naribana korica limete ili limuna
20 dkg svinjske masti (možete je zamijeniti maslacem)
1 jaje
4 žlice milerama
po potrebi par žlica hladne vode
Umijesite tijesto i stavite ga pokrivenog prozirnom folijom u hladnjak.Tijesto ne mora biti umješeno savršeno glatko.
Dok tijesto odmara napravite namaz od opranih bobica aronije.
Sastojci:
50 dkg aronije
1 dcl vode
5 žlica javorova sirupa(koristila sam onaj koji je već pomješan s sokom crnog ribiza),a u nedostatku tog uzmite bilo koji sirup ili med
4 žlice gustina (škrobno brašno)
Aroniju i vodu stavite u manji lonac da na laganoj vatri omekša.Čim omekša masu propasirajte kroz obično sito.
Dobivenu masu vratite na vatru i u nju ukuhajte u malo vode umućen “gustin”(škrobno brašno).Kuhajte kratko ,maknite s vatre,pustite da se ohladi.Tada u tu gustu smjesu umješajte javorov sirup.
Na pobrašnjenoj krpi podijelite tijesto u dva dijela i razvaljajte svaki u pravokutnik debljine oko3,4 mm.Premažite sa namazom od aronije.
Zarolajte u oblik rolade i stavite ih na lim pokriven papirom za pečenje.
Stavite 40 minuta u zamrzivač.Lakše se režu ploškice.
Sad ovako poredane kekse pecite na 180*C oko 10 minuta.Nemojte da vam izgori.Na limu ih ostavite hladiti.Od ove koliĉine namirnica dobije se oko 60 keksa.
Uživajte.:)