Diganjka s aronijom i svježim sirom

DSCN5146

Diganjke ili savijače od dizanog tijesta su tradicionalni kolači sjeverozapadne Hrvatske.Svaka domaćica je imala neku svoju tajnu,kako da tijesto bude rahlo,da se ne isuši,da bude u  nekom savršenom omjeru tijesto i nadjev. U tome skladu okusa i mirisa su daleko najpoznatije “orehnjača” i makovnjača”.Ali one su neizostavni dio blagdanskog stola tako da se u lošim vremenima orahe i mak čuvalo baš za te posebne prigode.A sira je nekad davno bilo u svakom seoskom domaćinstvu.Iako aronije nisu starinsko,autohtono voće ovog podneblja ,te zdrave bobice se savršeno slažu sa svježim sirom.U nadjev od sira mogu se staviti grožđice ili brusnice.Ja dizana tijesta mijesim u pekaču kruha,pa tako i prilagođavam omjere namirnica .Morate voditi računa da sva brašna nisu ista i da zbog vlage u zraku treba dodati koji gram više brašna kod miješenja.

Sastojci za tijesto:

700 g oštrog brašna

2 dcl mlijeka

10 dkg maslaca

4 žlice kiselog vrhnja

žličica soli

4 žlice šećera

2 jaja

naribana korica jednog limuna

7 g suhog kvasca +1/2 paketića praška za pecivo

Umijesite tijesto.Pustite da se podigne.IMG_20180523_105342750_HDRNadjev od sira i voća(aronije)

600 g boba aronije

25 dkg svježeg sira+2 žlice vrhnja

1 bjelanjak

8 žlica šećera

6 žlica pšeničnog grisa

vanilin šećer

Umutite bjelanjak s šećerom,vanilin šećerom,dodajte sir i vrhnje te pšenični gris(krupicu),na kraju lagano umješajte voće.

Ako radite s grožđicama stavite ih 20 dkg.

Na pobrašnjenoj krpi razvaljajte tijesto.IMG_20180523_105723898_HDRPremažite nadjevom.Na slici je sir s grožđicama.Njega možete namazati cijelom dužinom tijesta ,a s aronijama ostavite rubove ,nekih 3,4 cm bez nadjeva.Ovo tijesto podijelite na tri dijela.A tako si rasporedite i nadjev.Ako vam ne stane u jednu tepsiju.Možete i samo dvije štruce,samo se tada duže peče kolač.A zbog voća je ovdje bolje tri štruce napraviti,iako nisu mokro voće ,aronije ipak puste sok u pečenju.IMG_20180523_110018815_HDRZarolajte štruce i stavite u tepsiju namazanu mašću ili prekritu papirom za pečenje.IMG_20180523_110112660_HDR

IMG_20180523_110353671_HDRŠtruce nabockajte drvenim štapićem do dna prije pečenja.Prije pečenja kolač se treba još nekih pola sata dizati.Pecite na 180*C prvih 15 minuta,kasnije možete malo spustiti temperaturu.Na 175*C.Pecite oko sat vremena.Pečen kolač ostavite desetak minuta u tepsiji,tada ga izvadite na rešetku za hlađenje i prekrijte kuhinjskom krpom.Kolač se prije rezanja mora potpuno ohladiti.

Uživajte:)DSCN5139

DSCN5148

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s