Diganjke ili savijače od dizanog tijesta su tradicionalni kolači sjeverozapadne Hrvatske.Svaka domaćica je imala neku svoju tajnu,kako da tijesto bude rahlo,da se ne isuši,da bude u nekom savršenom omjeru tijesto i nadjev. U tome skladu okusa i mirisa su daleko najpoznatije “orehnjača” i makovnjača”.Ali one su neizostavni dio blagdanskog stola tako da se u lošim vremenima orahe i mak čuvalo baš za te posebne prigode.A sira je nekad davno bilo u svakom seoskom domaćinstvu.Iako aronije nisu starinsko,autohtono voće ovog podneblja ,te zdrave bobice se savršeno slažu sa svježim sirom.U nadjev od sira mogu se staviti grožđice ili brusnice.Ja dizana tijesta mijesim u pekaču kruha,pa tako i prilagođavam omjere namirnica .Morate voditi računa da sva brašna nisu ista i da zbog vlage u zraku treba dodati koji gram više brašna kod miješenja.
Sastojci za tijesto:
700 g oštrog brašna
2 dcl mlijeka
10 dkg maslaca
4 žlice kiselog vrhnja
žličica soli
4 žlice šećera
2 jaja
naribana korica jednog limuna
7 g suhog kvasca +1/2 paketića praška za pecivo
Umijesite tijesto.Pustite da se podigne.Nadjev od sira i voća(aronije)
600 g boba aronije
25 dkg svježeg sira+2 žlice vrhnja
1 bjelanjak
8 žlica šećera
6 žlica pšeničnog grisa
vanilin šećer
Umutite bjelanjak s šećerom,vanilin šećerom,dodajte sir i vrhnje te pšenični gris(krupicu),na kraju lagano umješajte voće.
Ako radite s grožđicama stavite ih 20 dkg.
Na pobrašnjenoj krpi razvaljajte tijesto.Premažite nadjevom.Na slici je sir s grožđicama.Njega možete namazati cijelom dužinom tijesta ,a s aronijama ostavite rubove ,nekih 3,4 cm bez nadjeva.Ovo tijesto podijelite na tri dijela.A tako si rasporedite i nadjev.Ako vam ne stane u jednu tepsiju.Možete i samo dvije štruce,samo se tada duže peče kolač.A zbog voća je ovdje bolje tri štruce napraviti,iako nisu mokro voće ,aronije ipak puste sok u pečenju.
Zarolajte štruce i stavite u tepsiju namazanu mašću ili prekritu papirom za pečenje.
Štruce nabockajte drvenim štapićem do dna prije pečenja.Prije pečenja kolač se treba još nekih pola sata dizati.Pecite na 180*C prvih 15 minuta,kasnije možete malo spustiti temperaturu.Na 175*C.Pecite oko sat vremena.Pečen kolač ostavite desetak minuta u tepsiji,tada ga izvadite na rešetku za hlađenje i prekrijte kuhinjskom krpom.Kolač se prije rezanja mora potpuno ohladiti.
Uživajte:)