Zlevanke,zlevke su tradicionalni kolači mog kraja.Sjeverozapadna Hrvatska ima sigurno bezbroj varijacija na temu jer je svaka “gazdarica” koristila svoj omjer namirnica, da bi ovo skromno jelo bilo potpuni gurmanski užitak .Zlevanke su uz dodatak svježeg sira,mljevenih oraha ili domaćeg pekmeza od šljiva i danas popularne ,i u sve više pekara se danas , narezani komadi zlevanki nalaze u ponudi.Veseli me da se to jelo ili kolač,kako ga rađe zovemo, ne predaje zaboravu.Ova zlevanka je pripremljena samo s kukuruznim brašnom a točno pogođeni omjeri , recept iz jednog starog ĉasopisa.Jer ja volim mijenjati omjere, te ih prilagođavati ,a sve u nadi da ću jednom pogoditi okus zlevanke koju pamtim iz bakine kuhinje.
Sastojci:
Mjera je čaša od 2dcl
3 jaja
1 žličica soli
1 čaša šećera
3 žlice svinjske masti u krutom stanju ili čaša suncokretova ulja
3 čaše jogurta
3 čaše mlijeka
3 čaše
3 žlice milerama
3 čaše kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
8 komada zrelih kruški
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i solju,dodajte mast,jogurt,prosijano brašno s praškom za pecivo,mlijeko,mileram.To je naizgled rijetka smjesa,ali tako treba biti.Tu smjesu ostavite pola sata na miru da brašno nabubri.
Za to vrijeme ogulite kruške,prerežite ih napola ,izvadite im srž i redom ih stavljajte u vodu u koju ste iscjedili pola limuna,da kruške ne potamne.
Tepsiju koja je otprilike malo veća od polovine tepsije od el.peċnice malo pomastite i stavite na dno papir za pečenje,te jednom promiješajte pripremljenu smjesu i ulijte je u tepsiju.Sad poredajte ocijeđene kruške i pecite na 175*C oko pola sata.Računajte na to da voće pušta sok,pa po potrebi produžite kojih par minuta vrijeme pečenja.
Kad se malo ohladi,narežite na veće kocke i poslužite.Po želji pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!