Upotreba izraza slatki krumpir za batat je postala uobičajena praksa .Ali to je onda krumpir koji to nije.Iako jedan i drugi imaju veliku vrijednost u prehrani,ja batat više volim koristiti u pripremi slastica.A posebno ovaj ljubičaste boje i fine teksture a tek okusa..U ovom receptu je krema od batata glavna glumica,a biskvit s kokosom i brusnicama statist kojeg možete zamijeniti i prhkim korama ili nekim jednostavnim biskvitom.
Sastojci za bijele kokos kore:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
1 žlica arome vanilije
1/2 dcl ulja
6 žlica brašna
6 žlica kokosova brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice sušenih brusnica
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg,postepeno dodajte šećer,vaniliju,ulje ,brašno s praškom za pecivo,kokosovo brašno te brusnice.Smjesu ulijte u veliku tepsiju na papir za pečenje.Pecite oko 25minuta na 165*C.Pečeno ohladite i režite po dužini na 3 ili 4 trake.
Krema:
6 dcl mlijeka
6 žlica šećera
1 žličica arome vanilije
6 žlica gustina
30 dkg pirea od batata
Pire od batata -skuhati batat u kori i još vruć propasirati.
Stavite kuhati 5 dcl mlijeka sa šećerom,aromom vanilije.Onaj preostali dcl mlijeka umutite s gustinom i ukuhajte u zavrelo mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne i odmah umješajte pire od batata,te doradite el.mikserom.Pustite ohladiti i tada završite kolač.Kora-krema -kora i tako dok ne potrošite kremu.Ukrasite po volji.Ja sam otišla u neki vintage smjer:)Bilo bi dobro da kolač odstoji par sati,ja sam rezala nakon nekih sat vremena.Ovdje nemam slika pripreme,jer sam to spremala uz kuhanje ručka i smetnula s uma “dokumentiranje”procesa rada.Poslužite uz vodu,kavu,kako volite:)Uživajte!
Kolač isprobala gospođa Natalija Baričević.Krema joj se dopada,kokos kore ne.Hvala joj na hrabrosti:)
Napravljen,sad čeka sutra za rezanje i da se malo opusti,probala sam okrajak koji mi je virio i mogu reći da je jako fino, pozdrav katek
Sviđa mi seSviđa mi se
Pozdrav Katek,ja ti pečem breskvice a mislim da mi je hladnjak kaput:))
Sviđa mi seSviđa mi se