Iako sam recept objavila na Coolinarici,mislim da je vrijeme da na svoj blog spremim ovu juhu ,varivo koje u sebi nosi mirise i okuse djetinjstva .
Pisala sam uvodnu riječ nekoliko puta,sve nestade..E ,pa da ne nestane recept za ovu bakinu juhu ,uporno opet pišem.Tikvanje ili tikve,buče su u fazi kad ih mi konzumiramo zelene boje kore,pune sočnosti a kad ih papaju pajce ,zrele ,tad su žute boje i tvrde kore.To vam žene(“kumice”) lijepo ribaju na placu (tržnici) na one velike,drvene ribeže.Ako ih nemrete nabaviti,uzmite tikvice.Posebnost ove juhe je kaj u tu gustu juhu ne ide voda ,ako se koriste te tikve.A poslužuje se obavezno s pire krumpirom.I kako je svaka kuća ovdje u našem Prigorju imala svoj recept ,ima sigurno dosta varijacija na temu..Neke male razlike čine čuda.A moja baka,moj kuharski mentor je ovu juhu radila kao savršenu ,gozbu za nepce.Tako veliku u svojoj skromnosti .Hm,ali s koje bi moj djed često uspješno pobjegao.Na “tikvanja dan” je baš imao nekako puno posla 🙂 A nije smio ni prigovarati juhi , a ni nama djeci govoriti protiv bundeve.:)Zamjena za pravu tikvanje meni su bile tikvice..
Priprema:
Tikvu operite,ogulite joj koru,izvadite sredinu,naribajte.Ne solite i ne gnječite.Neka tako stoji ,vi stavite kuhati krumpir za pire.Pire od krumpira napravite po svojoj volji i navici.
Na žlicu,dvije domaće masti stavite brašno za zafrig.Ako ne konzumirate mast ,stavite suncokretovo ulje.Lagano popržite ,dodajte sitno sjeckani češnjak,maknite s vatre.Jer ovi lonci i kad ih odmaknete s vatre još rade svoje i prže..Po želji dodajte crvenu slatku papriku.Žličicu,žlicu ,ovisi kakvu boju juhe volite.I to s paprikom je zeznuto ako nije dobre kvalitete,ode jelo u gorkom smjeru.Promješajte.
Sad stavite ribanu tikvanju,vratite lonac na tihu vatru i stalno mješajte.To vam oće prskati ko pekmez,pa se pazite.Ako koristite tikvice dodajte malo vode.Nije grehota dodati vode da si olakšate posao.Pogotovo jer su tikvice drukčije teksture nego tikvanja.
Posolite juhu,probajte koliko je tikva meka i dodajte domaće kiselo vrhnje.Ako nemate,onda stavite mileram.Nikako ne ono kupovno kiselo vrhnje iz čašica .Mileram ili pravo vrhnje nemojte naglo staviti u juhu,nego lijepo odvojite par žlica juhe ,stavite u to mileram i promješajte.Tad to lijepo vratite u juhu,mješajte u jednom smjeru.Tako vam se neće vrhnje ili mileram razdvojiti ,što ne ružno izgleda,em juha gubi svilenkastu i kremasti teksturu.Na samom kraju dodajte žličicu jabučnog octa.Ako nema,onda metnite malo običnog alkoholnog.Peršin je moj doprinos,jer ide uz okus.Ali nekad se nije stavljao.
Posluživanje
Juha od tikvanje se poslužuje s pire krumpirom.Domaći kruh ,može..:)Ova juha je ukusna i hladna(meni je tako i bolja).Dobar tek:)
