Kad sam vodila unuku u vrtić na “prilagodbu”,nakon napornog dana provedenog u vrtiću,na povratku smo uvijek svratile u pekaru.Da kupimo “san”-kroa”san”.Iako ja zdušno pokušavam njenu prehranu gurati u zdravom smjeru (dok je pod mojom paskom),uvijek sam kupila to njeno “san” pecivo.I onda ona bi to na svu sreću smrvila i sve ono što mala djeca već lijepo rade:).I danas eto ,opet promišljam o tome kako je to jako zeznuto pecivo,za ispeći,posebno ako si kao ja nestrpljiv.Čak toliko da ni pravilan francuski naziv nemam strpljenja napisati:)
Pa da ne duljim,ovaj kroasan je s batatom(znam,dodijao vam je) i tamnom čokoladom.I nije on griješan sam po sebi ako izuzmemo bijelo brašno i maslac(u ovom slučaju margarin).On je onako prozračan,neodoljiv.Potreban.Poseban.
Sastojci:
30 dkg brašna za kolače i dizana tijesta
30 dkg propasiranog pirea od batata
1 žličica soli
1 žlica šećera
1,7 dcl kefira
1 dcl mlijeka
5-6 žlica ulja
1 žlica suhog kvasca.
25-30 dkg margarina ili maslaca
po želji za slatku verziju naribana korica naranče
Umijesite dizano tijesto.Neka se podigne.Dignuto tijesto podijelite na 10 dijelova.Razvucite prvu kuglicu tijesta sukalom na veličinu npr. obične bilježnice.Naribajte odokativno hladni margarin ribežom.Tako stavljajte razvaljano tijesto na margarin,pa opet margarin dok sve ne posložite.Gornji sloj ne premazujte ,tj.ribajte margarinom.Sad sve razvucite u što veći pravokutnik.Tijesto treba biti tanko i koliko toliko pravilnih krajeva.Onda ga prerežite po pola i režite trokute.
Na svaki trokut stavite kockicu tamne čokolade.
Zarolajte.Ljepše ili manje lijepo ,ovisi o vama.I sad ih stavite na protvan,tepsiju.Ja sam u jednu tepsiju stavila pek papir,u drugu ne.I bolje su mi ispali ovi bez papira.Ipak margarin nađe put da procuri i onda na papiru kao da odozdo nisu pečeni.To još moram doraditi.I pokrijte ih krpom i pustite da rastu.Rastu polako ,a vi budite strpljivi.Nakon sat i 40 minuta ja sam ih stavila peći u pećnicu zagrijanu na 210*C.Oko 12 minuta.Izvadite ih i premjestite na rešetku za hlađenje.A onda dobar tek:)