Ponekad me k hrani privuče fotografija.Umemoriram je,previdim recept i krenem u “kuhača”avanturu.Ali nije uvijek to lako,pogotovo kad na pola puta shvatim da stvari nisu takve kakvima se čine.Isto je i s ljudima,samo s njima skoro nikad nema mogućnosti preinake:) Ovo je u originalu slana ajvar torta gdje se peče zeleni biskvit a sve ostalo se slaže(krema,palačinke) bez pečenja.https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gospodarski.hr/Recipe/133/torta-od-ajvara/518&ved=2ahUKEwiI8sWNqMjeAhVlxYUKHUGhAbsQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw0gVCaj9Ir7srVQKpRBun63
I vjerojatno ne bih objavila svoju “pečenu verziju” da me g.Zorica koja je vrsna kuharica i blogerica nije upitala za rcp.
Pa ajmo peći:)Sastojci:
4 tanke palačinke
4 žlice milerama
10 dkg gouda sira ili Zdenka sport sira ili edamera(polutvrdi sir odaberite sami i narežite ga na mesoreznicu,što ja nisam,očito.)
Palačinke premažite mileramom,stavite sir i šunku i odložite sa strane.Jedan manji pekač namastite i pobrašnite.Važno je da vam u jedan red idu dvije palačinke duljinom.
Sastojci za slani biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
1 dcl ulja
2 dcl kefira
16 žlica brašna+1 prašak za pecivo
1 žlica sitno sjeckanog peršinova lišća.
Sve sastojke umutite u biskvit i podijelite na dva dijela.U jedan dio dodajte 4 žlice ajvara ,u drugi 1 dcl ocijeđene ,blanširane koprive.U nedostatku koprive možete staviti špinat.
Sad u tepsiju ulijte pola zelene smjese i kratko zapecite(5 minuta) na 175*C.
A sad sam prestala dokumentirati jer sam shvatila da sam prepuštena sebi:).Idemo ipak dalje:Na ovaj malo zapečeni biskvit stavite pola crvenog biskvita,malo i njega zapecite.Onda poredajte palačinke u dva reda ,u red dvije idu u niz.Zalijte ajvar biskvitom,malo zapecite pa opet zelenim.Sad ćete vidjeti da palačinke strše van smjese.Aha..Ali stavite to peći nekih 15 minuta i zato vrijeme napravite tzv.royal smjesu.
Royal smjesa:
3 jaja
5 dcl milerama,mrvica soli
1 dcl mlijeka
Umutite to u pjenastu smjesu i prelijte slani kolač.Pecite dok ta smjesa ne požuti,s tim da pred kraj pečenja ugasite donji grijač pećnice.Jer ste ova donja tijesta već u početku duže pekli.Malo je prtljavo ali vrijedi.Ovako se svi okusi prožmu i ukusno je toplo uz neku zelenu salatu a ukusno je i drugi dan,hladno.Dobar tek!
Od srca ti hvala što si napisala recept, čim prvom prilikom budem našla vremena, napraviću ga jer mi izgleda fantastično.
Sviđa mi seSviđa mi se
Zorice,vjerojatno ga ne bih pisala da me nisi molila rcp.Kao sto sam rekla vodila me fotografija .I zato sam se u pola procesa iznenadila te prestala dokumentirati.Iskreno,mislim da količinu biskvita možeš povećati i sliĉno.Sretno kuhanje.S.
Sviđa mi seLiked by 1 person