Još od djetinjstva pamtim Božić i vrijeme oko njega kao vrijeme kolača.Umemorirani blagdani u mirisu cimeta,meda,oraha,čokolade..jer naša stara izreka veli:”svega na stolu kao na Božić”..U tom obilju”svega” postoji konstanta kolača koji su bezvremenski,obavezni,fini.Normalna su odstupanja u spretnosti i maštovitosti domaćica i željama ukućana.Pokušati ću slikama pokazati svoj odabir:
S lijeva na desno:
Breskvice
Limunčići
Bajadera
Šnite od oraha
Mađarica
Baumkuchen
U prvom redu:
Trokuti s lješnjacima
Čokoladni raspucanci
“Sir “od jabuka
Evo,ovo su uglavnom kolačići i keksići koji mogu po potrebi stajati spremljeni na hladno u hermetički zatvorenim kutijama.A bilo je i medenjaka:Bilo i limunastih raspucanaca:
Onda dolazi vrijeme prijelaza iz Stare u
Novu godinu i opet su potrebni kolači.Dobro,možda i nisu,ali neka se nađu .Jedan od velikih izazova su :
French macarons:
Volim ja i kolače s makom,pa evo :
Kocke od maka i višanja
A i moja omiljena namirnica,ljubičasti batat je našao svoje mjesto ovdje:
Ploške od batata
Evo,to bi uglavnom bilo to.Kada se malo odmorim od slatkih izazova,nastavljam s pisanjem recepata.A Vama dragim čitateljima mojeg bloga želim zdravu,lijepu i bolju godinu.Ali ponekad treba uzeti i predah:)Slažete li se?
Jako me zanima recept Ploške od Batata, sve pohvale za Vaš Blog
Sviđa mi seSviđa mi se
Nadyine jako mi je drago da Vam se sviđa moj blog.A ovaj recept nije ništa posebno,pa zato i nije napisan na blogu.Ja ne volim puko prepisivanje sličnih rcp.Ovako -skuhate oko pola kg batata u kori,ogulite i smiksajte .Dodajte oko 30dkg mljevenih petit keksa,20dkg oraha,5 dkg maslaca,3 žlice šećera u prahu,vanilija aromu,rum (po želji).Umjesite,ako je pretvrdo,dodajte još malo maslaca,ako je premekano onda još malo keksa.Oblikujte štrucu,ili stavite u neki kalup.Ostavite na hladnom par sati.Pospite mljevenim orasima ili bademima,režite.To bi bilo to,pozdrav.
Sviđa mi seSviđa mi se
Puno hvala i svako dobro 😊
Sviđa mi seSviđa mi se