Ovakve pite su udomaćene i u mojoj kuhinji a i u mome kraju.Tijesto za pitu je naslijeđe ,bolje rečeno ostavština jedne kuharice koja se napekla i nakuhala hrane za stotine i stotine ljudi.Nekad su se svadbe održavale u domovima mladenke i mladoženje tako da su žene koje su bile sposobne i spretne a sigurno i hrabre na svoja pleća preuzimale svu odgovornost za dobru hranu i kolače.Ovaj recept je zgodan jer su omjeri za tijesto bez korištenja vage.Nadjev je moj način kako iskoristiti pekmez od bundeve .Ako nemate pekmez od bundeve,skuhajte i propasirajte bundevu u pire,pa dodajte šećer i začine po volji.
Prhko tijesto:
2 žlice svinjske masti
1 šaka šećera
2 žlice vrhnja
prstohvat soli
2 žlice kakaa ili otopljene tamne čokolade
1 pregršt brašna(to je kad dvjema rukama zagrabite brašno)
na vrh noža praška za pecivo ili jedna čajna žličica
Ovako izgleda tijesto koje podijelite na dva dijela.Tijesto razvaljajte i stavite u tepsiju pomašćenu i pobrašnjenu veličine 30×35.Nabockajte ga vilicom.Pripremite sastojke za nadjev.
Sastojci za nadjev:
3 jaja
30 dkg pekmeza od bundeva
2 žlice ruma
10 dkg nasjeckanih oraha
15 dkg brašna +1/2 praška za pecivo
Sve sastojke umutite.Stavite nadjev na donju koru i prekrijte ga drugom,razvaljanom polovicom tijesta.
Pecite na 180*C oko pola sata.Pečeno ohladite,narežite na kocke i po želji pošećerite šećerom u prahu.
Dobar tek:)