Prhka pita s bundevom i orasima

DSCN7124

Ovakve pite su udomaćene i u mojoj kuhinji a i u mome kraju.Tijesto za pitu je naslijeđe ,bolje rečeno ostavština jedne kuharice koja se napekla i nakuhala hrane za stotine i stotine ljudi.Nekad su se svadbe održavale u domovima mladenke i mladoženje tako da su žene koje su bile sposobne i spretne a sigurno i hrabre na svoja pleća preuzimale svu odgovornost za dobru hranu i kolače.Ovaj recept je zgodan jer su omjeri za tijesto  bez korištenja vage.Nadjev je moj način kako iskoristiti pekmez od bundeve .Ako nemate pekmez od bundeve,skuhajte i propasirajte bundevu u pire,pa dodajte šećer i začine po volji.

Prhko tijesto:

2 žlice svinjske masti

1 šaka šećera

2 žlice vrhnja

prstohvat soli

2 žlice kakaa ili otopljene tamne čokolade

1 pregršt brašna(to je kad dvjema rukama zagrabite brašno)

na vrh noža praška za pecivo ili jedna čajna žličica

Ovako izgleda tijesto koje podijelite na dva dijela.IMG_20190201_092600320_BURST000_COVER_TOPTijesto razvaljajte i stavite u tepsiju pomašćenu i pobrašnjenu veličine 30×35.Nabockajte ga vilicom.Pripremite sastojke za nadjev.IMG_20190201_092542513

Sastojci za nadjev:

3 jaja

30 dkg pekmeza od bundeva

2 žlice ruma

10 dkg nasjeckanih oraha

15 dkg brašna +1/2 praška za pecivo

Sve sastojke umutite.IMG_20190201_093226193Stavite nadjev na donju koru i prekrijte ga drugom,razvaljanom polovicom tijesta.IMG_20190201_094330984

IMG_20190201_094155344

Pecite na 180*C oko pola sata.Pečeno ohladite,narežite na kocke i po želji pošećerite šećerom u prahu.

Dobar tek:)DSCN7128

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s