Ljubičaste “šape”

DSCN7401_20190218215752735

“Medvjeđe šape”su uistinu kolači koji su bezvremenski.Jedni od onih čiji okus i prhku teksturu pamtimo možda i više, mi koji smo odrasli čekajući blagdane ,da se osladimo tom jednostavnom ,skromnom ljepotom ovih kolačića.Orasi,začini,mast,brašno,ništa posebno,ali nisu njih tada mame,bake pekle u “obične”dane.Zašto?Zbog petljanja oko kalupića,čekanja onog momenta kad su još meki a pečeni i vade se?..Ne znam,jesu li poznate francuske”madlene”pečene prije ili poslije ovih naših “šapa”,ali uz šalicu kave ili čaja, zasigurno vraćaju u potragu za izgubljenim vremenima .E,sad ovo su šape s kokosom i kuhanim ljubičastim batatom .Zašto?Zato jer moja  unuka voli boje,kao i ja.A ja volim nju .I veselje na njenom licu,kad joj se svide kolači.To je ta paleta sretnih trenutaka.

Za početak skuhajte ljubičasti batat,ogulite ga i izgnječite(možete sve raditi mikserom.U smjesu batata,dodajte šećer,vanilin šećer,mast,kokosovo brašno,bjelanjak,med i obično oštro brašno.Tijesto je mrvičaste strukture,takvo i treba biti.Kalupe za šape,namastite,pobrašnite i prstima utisnite tijesto u njih.IMG_20190218_113610322Stavite kalupe u tepsiju i pecite oko 10 minuta na 175*C.Vruće šape istresite na rešetku za hlađenje.Pospite šećerom u prahu.Uživajte:)

Sastojci:

10 dkg pirea od batata

12 dkg kokosova brašna

1 bjelanjak

15 dkg šećera(može i 10 dkg)

2 vanilin šećera

2 žlice cvjetnog meda

10 dkg masti

25 dkg oštrog brašna

DSCN7399_20190218220034742

DSCN7408

2 komentara Dodaj vlastite

  1. Milena Oresic kaže:

    Savršene, voljela bi ih probati. Mijenja li batat u tijestu što po pitanju prhkosti?

    Sviđa mi se

    1. Ne mijenja.Čak su drugi dan bolje,kao i klasične šape.Ova količina batata plus oštro brašno sasvim isto.Samo ih ne prepeċi,kao ni prave,klasične.Pozdrav.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s