“Medvjeđe šape”su uistinu kolači koji su bezvremenski.Jedni od onih čiji okus i prhku teksturu pamtimo možda i više, mi koji smo odrasli čekajući blagdane ,da se osladimo tom jednostavnom ,skromnom ljepotom ovih kolačića.Orasi,začini,mast,brašno,ništa posebno,ali nisu njih tada mame,bake pekle u “obične”dane.Zašto?Zbog petljanja oko kalupića,čekanja onog momenta kad su još meki a pečeni i vade se?..Ne znam,jesu li poznate francuske”madlene”pečene prije ili poslije ovih naših “šapa”,ali uz šalicu kave ili čaja, zasigurno vraćaju u potragu za izgubljenim vremenima .E,sad ovo su šape s kokosom i kuhanim ljubičastim batatom .Zašto?Zato jer moja unuka voli boje,kao i ja.A ja volim nju .I veselje na njenom licu,kad joj se svide kolači.To je ta paleta sretnih trenutaka.
Za početak skuhajte ljubičasti batat,ogulite ga i izgnječite(možete sve raditi mikserom.U smjesu batata,dodajte šećer,vanilin šećer,mast,kokosovo brašno,bjelanjak,med i obično oštro brašno.Tijesto je mrvičaste strukture,takvo i treba biti.Kalupe za šape,namastite,pobrašnite i prstima utisnite tijesto u njih.Stavite kalupe u tepsiju i pecite oko 10 minuta na 175*C.Vruće šape istresite na rešetku za hlađenje.Pospite šećerom u prahu.Uživajte:)
Sastojci:
10 dkg pirea od batata
12 dkg kokosova brašna
1 bjelanjak
15 dkg šećera(može i 10 dkg)
2 vanilin šećera
2 žlice cvjetnog meda
10 dkg masti
25 dkg oštrog brašna
Savršene, voljela bi ih probati. Mijenja li batat u tijestu što po pitanju prhkosti?
Sviđa mi seSviđa mi se
Ne mijenja.Čak su drugi dan bolje,kao i klasične šape.Ova količina batata plus oštro brašno sasvim isto.Samo ih ne prepeċi,kao ni prave,klasične.Pozdrav.
Sviđa mi seSviđa mi se