Riža na mlijeku-dosadno,zar ne?
“Ne volim rižu na mlijeku! “Predrasude prema ovoj staromodnoj i jednostavnoj slastici sam imala i ja.Tako da vam je to potpuno “normalan”osjećaj,iskreno.Kako sve temeljne okuse upoznamo u najranijoj dobi i zabilježimo ih,ponekad se teško otrgnuti tom primarnom iskustvu.Moja baka naprimjer ,nije nikada kuhala rižu na mlijeku,ali je točno znala načine na koji ih neka od susjeda sprema i ponukana njihovim uradcima zaključila je da to jelo nije puno “onih” okusa i tim njenim postulatima je tema riže bila gotova? I s obzirom da je njen bračni suputnik,moj djed bio žestoki mrzitelj riže,sve je bilo rečeno.A onda sam ja u zrelijoj dobi probala finu,kremoznu rižu na mlijeku, skuhanu prema receptu iz knjige recepata stare turske kuhinje.I to je bilo to.”The “okus. Sad samo mjenjam arome,preljev,boje..
Ova riža je sa svježim malinama i želeom od naranče.
Sastojci:
10 dkg riže okruglog zrna
1 litra mlijeka
prstohvat soli,malo arome vanilije
2 žlice šećera
2 dcl svježih malina
Žele od naranče:
1 vanilin puding u prahu
2 žlice šećera
4 dcl soka od naranče
Stavite kuhati rižu u mlijeko s prstohvatom soli i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne omekša.Tada dodajte šećer i kuhajte još malo ,dok riža potpuno ne upije mlijeko.Tada dodajte svježe maline,promješajte ,one se u toploj riži odmah rastope.Rižu stavite u 5 čaša od 2 dcl.
Žele od naranče napravite tako da umutite puding sa šećerom i s malo soka od naranče.Ostatak soka stavite da provrije i ukuhajte puding.Mješajte,kad se zgusne,prelijte rižu njime.Stavite u hladnjak da se ohladi,prije posluživanja ukrasite svježim malinama.
Uživajte!