Zima je vrijeme toplih mirisa i okusa kakve u sebi nose speculaas keksi.Obožavam ih:) A u ljetu rijetko pomislim na te divne kekse,pa zbog neke ravnoteže u ovom dolasku zime namjeravam ispraviti tu nepravdu.
I ovaj kolač se ne peče,što u ovim divljim vremenima ima svoje prednosti.
Kalup za tortu promjera 26 cm
Podloga od keksa:
30 dkg speculaas keksa sitno mljevenih
10 dkg maslaca
Spojiti kekse s maslacem i poravnati žlicom na dno kalupa,staviti u hladnjak.
Cheesecake nadjev:
1/2 l vrhnja za šlag
1/2 kg sirnog namaza tipa Dukatela
1 pakiranje želatine u prahu(2g)
10 dkg čokolade za kuhanje+10 dkg za čokoladnu glazuru
2 velike žlice karamel nadjeva(kupovni ili domaċi karamel,što imate)
10 dkg smrvljenih speculaas keksa
Po uputama na pakiranju namočite želatinu.Istucite slatko vrhnje,umutite sirni namaz te ga spojite s vrhnjem.Ako je vrhnje zaslađeno ,šećer nije potreban.
Podijelite smjesu na dva dijela,u jedan umutite karamel a u drugi čokoladu otopljenu na pari.Kekse rasporedite u oba dijela,kao i želatinu ,te obje smjese dobro umutite.
Na podlogu od keksa stavite nadjev s karamelom,oblikujte udubinu u sredini .U tu udubinu stavite čokoladni dio kreme i i sve zagladite.Kolač stavite u hladnjak na par sati i i onda ga možete ukrasiti čokoladnom glazurom.Te dekorirati po svojoj volji.I samo uživati:)