
Iako špinat povezujemo sa slanim jelima,on je izvrstan sastojak u biskvitima.Nema dominantan okus,arome vanilije,limuna ili limete ga izvrsno dopunjuju.Osim lijepe boje,takvi biskviti su i jako sočni.Iako sam odavno ovaj recept objavila na Coolinarici,nikad nisam pronašla vremena da i njega stavim ovdje.Možda je ovo strašno i teško vrijeme u kojem smo svi pravo vrijeme za dodati malo boje ,kroz kolače barem.
Sastojci za biskvit:
- Biskvit
- 4 jaja
- 25 dkg šećera,vanilin šećer dolcela
- mrvicu soli
- naribana korica limete
- 1,5 dcl ulja
- 450 g smrznutog špinata
- 2 dcl brašna
- 2 dcl gustina
- 1 prašak za pecivo
- Žele od malina i višanja
- 4 žlice džema od višnje
- 20 dkg smrznutih malina
- 2 žlice šećera
- 5 dcl vode
- 3 žlice gustina(škrobnog brašna)
- Krema od šlaga
- 5 dcl slatkog vrhnja za šlag 5+ Dolcela
- krem sira
- 10 dkg malina (smrznutih ili svježih)
- po ukusu žlica šećera u prahu
- po želji šlag fix
- maline ,borovnice,aronija,čokoladne kapljice za dekoraciju
- .Pripremite sve sastojke za biskvit.Smrznuti špinat otopite i ocijedite.U kalup za tortu promjera 28 cm.stavite papir za pečenje.Ja stavljam papir samo odozdola ,a vi stavite kako inače radite.Pećnicu upalite na 175C.Krenite s izradom biskvita:Jaja umutite s šećerom ,mrvicu soli i sitno naribanom koricom jedne limete.Ako ne volite limetu,stavite limun.Vaniliju također,bilo aromu vanilije ili vanilin šećer.Kad se šećer otopi dodajte špinat,pomalo dolijevajte ulje,mutite.Na kraju dodajte brašno i gustin s praškom za pecivo.
- 2.Dobro umućenu biskvitnu smjesu ulijte u kalup i pecite oko pola sata.Ako koristite manji kalup,biskvit će vam ispasti viši ,ali računajte da se tada treba i duže peći.Test štapićem za ražnjić ili čačkalicom je najbolji pokazatelj kad je biskvit pečen.Kad izađe suh iz biskvita ,gotovo.
- 3.Biskvit izvadite iz kalupa,maknite papir za pečenje i pustite da se ohladi.Idealno je biskvit napraviti dan ranije,tada se lijepo reže.Ali kako svi žurimo,nekih dva ,tri sata je dovoljno čekanja na rezanje.
- 4.Biskvit prerežite na 3 dijela,dva jednaka dijela a jedan dio neka bude tanji.Jer taj najtanji biskvit se izmrvi i služi za posipanje torte na kraju.
- 5.Za žele od malina bi bilo najbolje imati svježe maline,ali kako ova vrućina loše djeluje na njih,ja sam koristila smrznute,a svježe sam ostavila za malu dekoraciju torte.I kako i tih smrznutih nisam imala dovoljno zbog krive procjene,iskoristila sam par žlica domaćeg džema od višanja.A može se staviti i od maline.To se u konačnici pokazalo jako ukusno,pa ću vam napisati tu kombinaciju.Ako se odlučite za izradu ove torte,normalno taj žele prilagodite svom ukusu.Dakle u posudu stavite 4 žlice džema od višnje,smrznute maline,šećer(moj džem nije sladak),vodu i pustite da provri.Neka se maline malo skuhaju ,i tada umutite u to gustin koji ste pomiješali s vodom.Neka sve vrije,mješajte,kad vidite da se gusne,gotovo je.Pustite da se malo prohladi.U kalup za torte stavite donju koru biskvita,prelijte je želeom od voća i stavite u hladnjak.To neka se stisne i ohladi.
- 6.Istucite vrhnje za šlag,ja sam koristila biljno zaslađeno ,vi koristite vrhnje koje vama najviše odgovara.Kad je šlag istučen,odvojite polovicu šlaga i u nju umiješajte jedan krem sir i ostatak malina.Sad na žele nanesite tu pola te kreme s malinama i stavite drugi dio biskvita.Na taj dio nanesite opet kremu s malinama.Otvorite kalup za torte,tortu prenesite na pladanj za torte i na njemu dovršite tortu.
- 7.Ostatak šlaga nanesite na tortu po stranicama i kao završni premaz na onu malina kremu.Sad onaj treći ,tanki dio biskvita smrvite i pospite po torti.Stavite koju malinu ,borovnicu,aroniju,što već imate.Jednostavna a jako efektna dekoracija je ove torte.Teže se barata šlagom jer je vruće,pa možete staviti i šlag fix.Ja nisam.Tortu ostavite u hladnjaku i režite idući dan.
- 8.Ovaj biskvit je jako zahvalan za rezanje pa i tupim nožem,što nije pametna opcija,dovoljno je sladak,podnosi zato kiselije kreme i mislim da je zgodan za neke događaje u kojoj djeca imaju glavnu riječ,barem znate da ga niste obojali raznim patvorbama.I na kraju,ispadne prilično velika torta,napisala sam za 8 ljudi ali dovoljno je i za 12.
Posluživanje
Služite kako volite,meni je dovoljna i čaša hladne vode..Uživajte!