LiLa priča

U ovom članku ne želim prepisivati opće informacije o ovom povrću ĉiji je komercijalni uzgoj u Hrvatskoj počeo 2006 g.Mogu reći da uspijeva gotovo na svim tipovima tla u našoj zemlji,iako po samoj strukturi tla lakše ga je uzgajati u rahlim tipovima tla.Iako u prvim danima nakon sadnje voli vodu,pa se za komercijalni uzgoj postavlja sistem navodnjavanja ispod crne agro folije na kontinentu i bijele u Dalmaciji to za potrebe jednog hobi uzgoja nije potrebno.Ova ljubičasta sorta batata nije krupnog ploda kao njegovi “prijatelji” drugih boja,tako da za uzgoj pripremite malo više površine u vrtu.Kako ja vjerujem u eko vrtlarenje korove odstranjujem ručno ,tako da kod uzgoja ne koristim nikakve pesticide,herbicide .Ali za početak treba uzgojiti presadnice.A to možete napraviti i u toploj prostoriji u rano proljeće.Na površinu zemlje u tegli položite jedan zadebljali korijen batata.Batat nema gomolj,ono što konzumiramo su zadebljali izdanci korijena.Batat nema sjeme jer u našoj klimi divni blijedo ljubičasti cvjetovi nikad ne urode sjemenom.Izdanke koje batat razvije otkinemo od ploda zavrtanjem ,ne naglim trganjem i svaki izboj presadimo u čašice ispunjene zemljom.I tako njegujte biljke na toplom,svijetlom mjestu dok ne dođe vrijeme za sadnju na povišene redove u vrtu.U kontinentalnim krajevima je to sredina petog mjeseca.Biljke sadite u razmaku redova oko metar i dvadeset i u redu oko trideset centimetara.
Batat u povoljnim uvjetima brzo raste i lisna masa prekrije tlo.
A negdje sredinom ljeta pojave se ovi krasni cvjetovi.
Cijela biljka se može koristiti u prehrani,tako i ovi mladi listovi kao npr.špinat.Berba batata je kad stabljike uvenu,a sam plod na prerezu pusti bijelu tekućinu.A sad možemo kuhati:)E,ali kad izvadimo batat iz zemlje,otresemo od viška zemlje,stavimo u drvene letvarice i spremimo na mjesto gdje zimi nije prehladno.Ono što sami uzgojimo,vrijedi svekolikog truda.I nije to slučaj samo s batatom.Vađenje batata je u malim vrtovima ručno,nije lako jer on te svoje podanke pusti gdje se najmanje nadate i to prilično duboko.Tako da su vrtni alati podložni “kvarovima”
A sad možemo kuhati
Batat je najbolje kuhati u ljusci ili na pari nekih pola sata.
A tada ga možemo koristiti u raznim jelima.Priznajem da je ovaj ljubičasti idealan za slatka jela,peciva,kreme,kruh tako da sam ga tako najčešće spremala.Nisam spremila ni mali dio onog što sam zamislila .Ali namjera i upornost je ono što je važno.Eto jedno od prvih slatkih jela je bila ova rolada.
A bilo je i tortica retro oblika..
Krosana,kako bez njih?
Prhkih pita i kiflica..
I ne smijem zaboraviti čupavce i kremšnite…
Kruha i tjestenine.Tjestenina se ovisno o tipu vode u kojoj kuhate hoće promijeniti,svojeglavo-zeleno.
I malo slanih i slatkih pogačica…
A ni blagdanski slatki užici nisu bili bez ljubičastog,iskreno ljubičasti batat umanjuje moju grižnju savjesti,svaki put kad mi ruka mahinalno krene prema slatkišima.
I sad vidim da sam tek počela kuhati.Kao što je ovaj leptir očaran ljubičastim okvirom koji krije slatki nektar ,tako sam uistinu i ja batatom.
A koji li li je tek maneken u ovoj postavi,vidite li vi to? Možda se i vi odlučite poigrati bojama,okusima.Ne treba to biti moja lila priča,neka vaša kulinarska bojanka-priča bude samo vaša.A ako se odlučite i uzgajati svoje povrće,vjerujte nećete vrijeme pod nebeskim svodom potratiti,onako li–la.
Ovaj članak sam prenijela s Coolinarike jer ona više ne treba tu vrstu sadržaja.Tamo mi je nick-snake.Vidite da su na svim mojim fotografijama oznake mog nadimka i stranice koja ih je objavila.Na žalost nemam spremljene sve fotografije,mislim da neke možete vidjeti i na Instagramu,bez ovih oznaka.