Zamjetno je koliko volim pekaĉ kruha ,aparat koji tako lako odradi velik dio posla oko mješenja tijesta.A da obojimo dan bojama i okusom te mirisom peĉenog kruha ponekad treba samo dobra volja i nekoliko jednostavnih namirnica.Najteži dio posla je ĉekanje da se kruh ohladi.Ovo je još jedan slatki ,mlijeĉni kruh s dodatkom voća.
Sastojci:
50 dkg brašna
1 žliĉica soli
5žlica šećera
2,5 dcl sirutke ili mlijeka
0,5 dcl ulja
20 dkg svježeg kravljeg sira
vanilin šećer ili žliĉica arome vanilije
1 paketić suhog kvasca(oko 7grama)
2 dcl kupina,2 žlice šećera
Po potrebi još brašna za doraditi tijesto
U pekaĉ stavite ulje,sirutku ili mlijeko,svjeźi sir ,sol,šećer,vanilin šećer,brašno i kvasac.Pustite aparat da umjesi tijesto.Ako ne posjedujete aparat,umijesite tijesto rukom.Pustite tijesto da se digne.
Dok se tijesto diže prokuhajte kratko (par minuta) kupine s šećerom.Ako vam smetaju sjemenke ,propasirajte taj umak.Ohladite.
Dizano tijesto podijelite na dva približno jednaka dijela.U jedan dio tijesta umiješajte pripremljen umak od kupina.Rukom ili opet pustite da se umijesi u pekaču.Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte jedan dio tijesta ,na njega ravnomjerno razvucite drugi dio s kupinama.To tijesto s kupinama će biti mekše,ali moći će se lijepo urolati.Zarolano tijesto pažljivo stavite natrag u pekaĉ kruha kojem ste izvadili metlice,pustite kruh da se podigne oko 15 minuta i stavite na program za peĉenje .Ako kruh peĉete u kalupu u pećnici ,kalup namastite,stavite kruh unutra,također pustite da se podigne i pecite na 180*C oko sat vremena.Peĉen kruh izvadite iz kalupa,ohladite ,zamotajte u ĉistu kuhinjsku krpu i neka se sasvim ohladi.Tada ga narežite,pravilno spremljen svjeź je i do 3 dana.
Posluźite za doruĉak,uźinu ,namaźite ga maslacem..Uźivajte:)