Limeta kokos raspucanci

DSCN7191

Nisam namjeravala objaviti ovaj”raspucani”recept,jer od toliko sličnih ,pa i u gram istih recepata mislila sam da uistinu nema potrebe.A i moj karakter je izgrađen na “neprepisivanju” i na averziji prema kićenju tuđim perjem.Budem li iskrena kako treba,mislim da se i u modi i u dizajnu općenito,a posebno u gastronomiji sve vrti u krug.Sve izmišljeno,sve isprobano,samo postoje varijacije..I onda u tim malim varijacijama pripisivati sebi velike zasluge,maštovitost je ponekad,ako ne i uvijek, bezobrazno i jeftino.Jedna od važnih stvari u ovim slatkim kuhinjskim pričama je i”plašenje”nekim kolačarskim utopijama manje iskusne kuhare.Kao npr. ono,ako točno toliko nanosekundi ne držiš tijesto u hladnjaku,imati ćeš fijasko.Garant,..Ako ti je pećnica bez ventilatora i još onog gumba,uh…Auh,kaj ćeš sad.Da se razumijemo,slastičarstvo ima svoja pravila,vage,omjere i temperature.Postoji klasika koju ne smijemo preskočiti,ali postoji i velik prostor  u tom moru hedonizma i za kreativnost u spravljanju kolača.Tako da osim omiljenih čokoladnih raspucanaca postoje i limun,mandarina,naranča,limeta verzije.Ja obožavam verziju s mandarinama čiji rcp.sam pronašla na stranicama časopisa”Gospodarski list”.I od tada pomalo mijenjam namirnice za raspucance koji su meni svi fini.Nemam predrasuda:)Ali možda najvažniji strah oko njih je,zašto ne popucaju kako mi mislimo da treba  ili zašto zagore.Odozdo,normalno:(Moje  iskustvo je da više ne valjam prvo oblikovano tijesto u kristal šećer,pa u prah šeċer.Odmah nakon formiranja kuglica valjam ih u šećer u prahu.Poredam na pek papir,pečem oko 10 minuta.Izvadim pleh ,polako ih nožem pogurnem s mjesta na kojem su se pekli,jer se hoće zalijepiti kod hlađenja i ostavim da se potpuno ohlade na plehu.Također ovaj put nisam tijesto ostavila duže od 20minuta u hladnjaku.Možda i ne uspiju uvijek,ne zaboravite da ima brašna istog tipa ali nikako iste kvalitete.A brašno je važno.Onda  šećer u prahu ,ipak kupite onaj kvalitetniji,isplati se.I za kraj,ovu boju limete neće dati samo korica limete.Treba malo boje za hranu.Tko tvrdi drugačije,laže vam u facu.

Sastojci:

10 dkg šećera

prstohvat soli

10 dkg margarina(maslaca)-ja sam koristila Rama margarin

1 jaje

25 dkg oštrog brašna+1,5 žličica praška za pecivo

2 velike žlice kokosova brašna

korica i sok 2 limete

malo zelene boje u tekućini za hranu(boju dozirajte po volji)

Margarin omekšajte,dodajte šećer,sol,jaje,koricu,sok limete,kokos,brašno s praškom.Sve se da umutiti električnim mikserom.Stavite kratko u hladnjak.Zagrijte pećnicu na 180*C.Tepsije/limove obložite pek papirom.Od tijesta oblikujte male kuglice(kao mali orah),dobro uvaljajte u šećer u prahu,poredajte ih po limu da imaju razmak.I pecite oko 10 minuta.Kad se keksići ohlade,spremite ih u prikladnu posudu.Odlične su arome i okusa limete.Uživajte:)

DSCN7188_20190210131005806

DSCN7188

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s