I ovdje kao i kod svih prhkih tijesta vrijedi pravilo da tijesto treba biti prhko.: ) A kako je u biti ovo jedna “suha”pita,opći dojam morate pojačati aromama.S obzirom da su ove ljubičaste šare ,tj.tijesto rađeno s ljubičastim batatom a on u doticaju s žumanjcima dobije crnu boju u nadjevu sam koristila samo bjelanjke.Ako u tamno tijesto dodate kakao,tada nadjev pite može biti i od oraha,rogača,maka..može biti i sad ako napravite verziju bez žumanjaka.
Prhko tijesto I :
30 dkg brašna(pola oštro,pola glatko)
prstohvat soli
10 dkg šećera+vanilin šećer
sitno naribana korica limuna
15 dkg maslaca
2 žlice vrhnja
1 jaje
pola žličice praška za pecivo
Umijesite tijesto i stavite ga u hladnjak.
Prhko tijesto II :
20 dkg brašna ( pola oštro,pola glatko)
15 dkg pirea od ljubičastog batata
prstohvat soli
1 vanilin šećer
15 dkg maslaca
po potrebi žlica,dvije kiselog vrhnja
Umijesite tijesto i stavite u hladnjak.
Nakon pola sata izvadite tijesta,razvaljajte ih na pobrašnjenoj podlozi debljine oko 2,5 mm.Od bijelog tijesta uzmite komadić koji razvaljajte i time pokrijte dno namašćenog,pobrašnjenog kalupa promjera 26 cm za torte.Tada na bijelo tijesto stavite ljubičasto i zarolajte u roladu.Roladu prerežite po pola da vam stane u neku tepsiju i stavite na pola sata u zamrzivač.Tako se lakše kasnije režu ploške.
Stranice kalupa možete obložiti papirom za pečenje.Narežite ploške i poredajte ukrug.
Sad stavite nadjev od kokosa,možete varijantu ovu:
6 bjelanjaka
15 dkg šećera
20 dkg kokosa+2 žlice gustina+ 1/2 praška za pecivo
naribana korica limuna i naranče,2 žlice ruma
Istucite snijeg,šećer te dodajte ostale sastojke.
Ili varijantu ovu
3 bjelanjka
15 dkg šećera
korica naranče,limuna,2 žlice ruma
3 dcl mlijeka
1 dcl ulja
10 dkg brašna
20 dkg kokosa
1/2 praška za pecivo
Istucite snijeg.Umutite mlijeko,ulje,začine,kokosovo brašno,brašno s praškom,začine te na kraju umiješajte snijeg.
Nadjev stavite u kalup.
Na kraju odozgora poredajte sve narezane kolutiće tijesta i pecite na 175*C oko sat vremena.
Pečeni kolač pustite da se malo ohladi i izvadite ga iz kalupa .Režite hladno.Dobar tek.:)