Jesenji dani u kojima se magla raspostre kao gusta koprena,kratki dani u kojima sunce ne stigne obasjati svijet, lagana su uspavanka prirode ali za mene uvijek iznova probude želju za pečenjem keksa,raznih oblika ,boja i okusa.Kao da tako” preskočim” tu jesenju melankoliju. .Ove kekse čiji oblik podsjeća na odrezane komade drveta imate u raznim verzijama i oblicima na raznim blogovima diljem interneta.U kuharicama,časopisima.. .”Tree trunk cookies”.Ideja za ovu verziju keksa je s jedne ruske stranice ,a prhko tijesto je napravljeno po mom iskustvu izrade prhkih tijesta.
Sastojci za prhko tijesto:
30 dkg brašna,prstohvat soli
1 jaje
10 dkg svinjske masti
1 velika žlica meda(koristila sam kestenov med)
8 dkg smeđeg šećera
1 žličica začina za medenjake
na vrh noža praška za pecivo
U zdjeli umutite šećer ,jaje ,med,sol,začin za medenjake,mast.Dodajte brašno s praškom za pecivo.Mutite mikserom a onda grudičasto tijesto izradite brzo u glatko tijesto ,po potrebi dodajući žlicu po žlicu mlijeka.Umiješeno tijesto pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Pripremite posip:
2 žlice mljevenog smeđeg šećera
1 žlica tamnog kakaa
1 žličica cimeta
To promiješajte i pjenasto istucite 1 jaje.
Na nabrašnjenoj podlozi podijelite tijesto na 7,8 dijelova.Prvi dio razvaljajte u valjak.Drugi i sve ostale dijelove razvaljajte u dužini tog valjka a širine toliko da bude debljine oko 2 mm.Rubovi neka ostanu neravni.Umućenim jajetom premažite razvaljano tijesto,pospite kakaom i šećerom pa obavijte onaj prvi valjak tijesta.Tako redom mažite svaki dio tijesta te pospite posipom i rolajte.Gotovu štrucu umotajte u foliju i stavite sat vremena u zamrzivač.(Lakše se reže kasnije).Štrucu nakon sat vremena izvadite iz zamrzivača,premažite umućenim jajetom i dobro rolajte u smeđem šećeru.Da bude sve pokriveno šećerom.Sad nožem režite štrucu na debljinu malo manju od 1 cm otprilike.Poredajte komade keksa u tepsiju pokrivenu pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180*C oko 12 minuta.Pečene kekse izvadite i ohladite.Poslužite uz čaj,kavu,mlijeko.Uživajte!