Sabinin parfe kolač od dunja

DSCN5909Postoje ljudi koje nikad nismo a vjerojatno i nećemo fizički upoznati.Stisnuti im ruku,nasmijati im se onako kako se razveselimo svim dragim ljudima..A opet baš ti “nepoznati”ljudi nam ponekad iznova pokažu koliko je važno slušati ljude .Slušanje ljudi je danas jedna skoro pa izumrla vještina ili bolje rečeno vrlina i kad upoznate makar i virtualno osobu koja sluša,pamti i reagira na vaša promišljanja ,koliko ona bila beznačajna u brigama svijeta,onda je zbilja najmanje kako možete uzvratiti, to da ime kolača u kojem je i ta osoba svojim idejnim doprinosom sudjelovala nosi ime te osobe.:)

A dunje k’o dunje su zdrave,dunje su mirisne i opjevane ali nekako u slasticama budu uvijek gurnute u drugi plan.Izostavimo li opće poznati sir od dunja(kitnkez,kotonjatu..

),pekmez od dunja,skoro da ne znamo kud bi s tim voćem.Osim kompota?:)

Ovo je jednostavan kolač,gdje treba samo po određenim pravilima napraviti laganu,prozračnu kremu.A ostalo su nijanse.Ipak ispecite za početak podlogu za tu savršenu kremu.

Sastojci za biskvit:

2 jaja

10 dkg šećera

1 vanilin šećer

sitno ribana korica pola limuna

20 dkg brašna +1/2 praška za pecivo

6 žlica ulja

6 žlica mlijeka

2 žlice ekstra tamnog kakaaIMG_20181103_163803613Namastite i pobrašnite tepsiju srednje veličine.Pećnicu zagrijte na 175*C.Umutite cijela jaja sa šećerom,da pobijele,dodajte ulje i mlijeko,te brašno s kakaom i praškom za pecivo.Ulijte biskvit u tepsiju,poravnajte špatulom jer je ovo mali tvrđa smjesa.Pecite oko 20 minuta.Izvadite i malo izbockajte čačkalicom i prelijte s par žlica vruće tekućine u kojoj ste kuhali očišćene ,narezane dunje s limunom i šećerom.IMG_20181103_164812558IMG_20181103_170101898Sastojci za kremu:

4 žumanjka

20 dkg šećera+ vanilin šećer

3 dcl mlijeka

50 dkg izmiksanih dunja

1/2 l vrhnja za šlag

1 paketić želatine u prahu(2 g)

Umutite žumanjke s šećerom da budu pjenasti,dodajte malo mlijeka od ukupne mase da to postignete.IMG_20181103_170317790Mlijeko s vanilin šećerom stavite da zavrije.Kad mlijeko zavrije ,maknite ga s vatre i pomalo dolijevajte u smjesu žutanjaka i šećera,miksajte,da se smjesa ne zgruda to treba raditi polako.Kad ste pomiješali sve,opet prebacite smjesu u lonac i kuhajte na sasvim laganoj vatri,stalno miješajući.Kad vidite da krema pomalo vri i da se malo zgusnula ,maknite s vatre i umješajte pire od dunja.IMG_20181103_182940208To ostavite da se ohladi.Istucite vrhnje za šlag i namočite želatinu u prahu prema uputama.Kad želatina nabubri,zagrijte je i pomalo dodajte u kremu u koju ste već umješali šlag.Po želji dio šlaga ostavite sa strane pa u nj umješajte instant kakao ili čokoladu u prahu.Kremu stavite na biskvit,zagladite i neka prenoći u hladnjaku.Idući dan parfe kolač ukrasite po svom nahođenju.Također prije stavljanja krema na biskvitnu podlogu ja uvijek maknem gornju koricu biskvita jer se tako krema ljepše “pripije” uz kolač.Dobar tek:)DSCN5940_20181104141704554DSCN5932DSCN5915

Komentiraj