Jetrica na saft

PicsArt_10-21-09.45.21

Ovo je starinsko jelo koje se obavezno radilo u doba”kolinja”.Za mesara i pomagače ovo je bio prvi kuhani obrok u danu .I nema tu puno cifranja,iznutrice su ekonomična i zdrava hrana.Barem su to bile.Prženje svinjskih jetrica na naglo i posipanje češnjakom je malo novija “moda”,koju ja iskreno i ne volim.A isto tako ne volim prigovaranje hrani zbog nekih bedasto usađenih predrasuda.Ako hrana nije termički dobro obrađena,ako su namirnice loše,ako su razlozi “brundanja vjerske ili zdravstvene prirode to poštujem.Sve ostalo je upitno,mada ja nikoga ne tjeram štapom da jede nešto što ne voli,uvijek imam kruha za ponuditi.A i taj luksuz ,kruh postaje sve upitniji u dobu u kojem živimo…

Sastojci:

2 žlice svinjske masti

3 crvena luka

2 češnja češnjaka

1/2 kg svinjskih jetrica

1 žlica crvene slatke začinske paprike

1 žličica crnog papra

2 žlice juhe od gljiva u prahu

2 dcl vode

1/2 dcl slatkog vrhnja za kuhanje

sol po volji

sitno sjeckani peršinov list

Svinjska jetrica(a možete koristiti i pileća ili teleća,očistite od tvrdih dijelova opne,žila i sličnih nepotrebnih dijelova.Netko jetricama skine opnu,ja to ne radim a mlada jetrica ne močim ni u mlijeku.Narežite na tanke šnitice.U posudi debelog dna zagrijte žlicu ,dvije masti.Na nju stavite pirjati crveni luk.IMG_20181015_113200363Luk dobro ispirjajte,neka bude lijepo mekan,kremozan.Nema ništa gore nego kad vam u jelima gdje je baza luk izroni neka gromada luka koji ne zna kud spada(ni sirov,ni pirjan).Na luk stavite jetrica i promiješajte.Posudu poklopite,samo smanjite i vatru da vam se ne prigori jelo.A onda nakon pet minuta dodajte sitno nasjeckani ĉešnjak i mješajte.Kad mislite da su jetrica pri kraju,probajte .Ako su meka,dodajte crvenu začinsku papriku,papar i malo gotove juhe od gljiva u prahu,te podlijte vodom,toliko da se vidi da ima umaka.Dodajte i malo slatkog vrhnja za kuhanje.Sad saft posolite,pospite svježim nasjeckanim peršunovim lišćem i ugasite vatru.Jetrica poslužite uz pire krumpir,kukuruzne žgance,široke rezance.Ja sam skuhala bundevu i krumpir,uz dodatak milerama to smutila u kremu.Jer kad u ruke uzmete štapni mikser,a ne gnječilicu za pire onda je to barem kod mene krema.Salatu odaberite sami.Dobar tek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s