Dizane savijače ili diganjke,dizanke su još uvijek toliko utkane u jelovnike krajeva SZ Hrvatske,pa tako i mog Prigorja da ih sigurno još dugo neće s njihovog zasluženog mjesta izgurati moderniji kolači.Univerzalna i jednostavna raskoš okusa.Osim klasičnih orehnjača i makovnjača ,često se ovdje u dizanim kolačima koristio i nadjev od mljevenog rogača te svježi sir,pekmezi,s uglavnom ono što je bilo dostupno u datom trenutku. Opravdana ekonomičnost ovog kolača je bila posebno važna jer su nekad brojne obitelji trebale okrepu i kod težačkih poslova a i za blagdanskim stolom.Danas se diganjke peku uglavnom za prigode kada se oko stola okupi veći broj ljudi,jer ipak je to jedan od kolača koji traži svoje vrijeme kod pripreme.A danas nam svima nedostaje vremena-za kuhanje,obitelj,za nas,za život. Ova moja verzija je inspiraciju našla u toplim jesenskim bojama,okusima i mirisima. Možda se dopadne i vama,pogledajte i probajte uhvatiti vrijeme.
Sastojci za tijesto:
30 dkg pirea od bundeve(ja sam koristila hokkaido bundevu)
10 dkg maslaca
1 jaje
1 dcl mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
2 žlice vrhnja ili gustog jogurta
3 žlice smeđeg šećera
malo soli
naribana korica naranče ili limuna
malo mljevenog kardamoma
60 dkg glatkog brašna(po potrebi dodati još brašna ako je tijesto premekano)
Sastojci za nadjev:
40 dkg mljevenog rogača
opcionalno oko 5 dcl vrelog mlijeka za preliti rogač-po potrebi dodati još
2 žlice smeđeg šećera
4 žlice pekmeza od šljiva ili šipka
Po želji pekmez možete zamijeniti cvjetnim medom
paketić ušećerene narančine korice ili svježe ribane korice naranče
malo cimeta
Postupak izrade:
Očistite bundevu,skuhajte je ,ocijedite i i miksajte.Ohladite.Kvasac smrvite,pomiješajte s žlicom šećera i i mlijekom,pustite da se podigne.Maslac otopite,pripremite brašno.
U zdjelu stavite brašno,sol,kvasac,dodajte začine,maslac,jogurt,pire od bundeve ,jaje te postepeno brašno.Ja dizana tijesta mijesim u pekaču kruha.Umješeno tijesto pustite dizati ,a za to vrijeme pripremite nadjev.
Rogač pomješajte sa šećerom ,prelijte mlijekom,masa treba biti meka.Dodajte pekmez,narančinu koricu i cimet.Probajte,dotjerajte okus.
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela,razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi,premažite s pola nadjeva,urolajte,prebacite u tepsiju.Možete koristiti i dva kalupa za kruh.Kistom odstranite višak brašna,upalite peċnicu da se zagrije na 175*C a diganke prekrijte i pustite da se još podignu prije pečenja.Štruce pecite oko 40 minuta,zbog smeđeg šećera brže tamne,pa ih možete prekriti papirom za pečenje,ako je potrebno.Pečene diganjke ostavite u kalupu nekih 10 minuta,onda ih okrenite na suhu,čistu kuhinjsku krpu. Odozgora ih možete premazati s malo maslaca.Pustite da se skroz ohlade prije rezanja.A da izbjegnete ove šupljine između tijesta i nadjeva,dobro je prije pečenja izbockati kolač s drvenim štapićem.A pečeni kolač okrenuti i na gornju stranu,itd.Ali niko i ništa nije savršeno,pa se nemojte opterećivati time.Ja sam prestala.Uživajte u kolaču i carpe diem,ljudi.
Savrsen spoj rogaca i bundeve!
Sviđa mi seSviđa mi se
Da,uistinu se rogač i bundeva dobro slažu 🙂
Hvala,Milena.
Sviđa mi seSviđa mi se